luukanvalma

Aktiivinen työnhaku!

Olen myös pitkäaikaistyöttömän äiti.

Kysyn: onko työnhakuun pakottaminen tasa-arvoisen ihmisoikeuden mukaista? Siis, jos kyseessä on työtön, jolla on niin vaikeita vieraiden ihmisten kammoja tai jaksamattomuutta, aloitteettomuutta ja rankka vastamäki kuljettavanaan nuoresta lähtien?

Kerron lyhyesti yhden tarinan: Poika syntyi pitkän synnytysjakson kuluttua keisarinleikkauksella v. 1968. Hänet todettiin terveeksi. Mitään erityisiä oireita ei ilmennyt ennen kouluikää. Päinvastoin. Hän oli ikäisiään henkisesti sekä fyysisasti  nopeammin kehittynyt. Kouluun menotarkastuksessa todettiin, että hän näki vain ykdellä silmällä. Silmäklinikka yritti pelastaa toisen silmän näkökyvyn muutaman viikon ajan. Totesivat kuitenkin, että yritys tapahtui liian myöhään. Aikaisemmin häntä ei tältä osin oltu tutkittu. Sairaalaan vietäessä oltiin kuitenkin vaikeuksissa, koska poika ei olisi millään laskenut irti äidin kädestä. Itku kuului korvissa vielä toisella paikkakunnalla, missä äiti oli töissä. Mummo kävi joka päivä, mutta hänen lähtönsä tuotti saman näytelmän.

Koulussa pojalle sattui "saksalaista kuria" käyttävä miesopettaja. Miehet olivat isoisää lukuunottamatta pelottavia, kun isääkään ei ollut. Isoisä oli pojan turva siihen asti. Nyt isoisäkin kuoli. Myös  pojan pieni cockerspanieli jouduttiin lopettamaan. Pojan surua ei saatu talttumaan.

Opettajan ja oppilaskavereiden kiusaamisen vuoksi poika pääsi naisopettajalle toiseen kouluun.

Yläasteella poika koki jälleen kiusaamista ja varsinkin parin opettajan taholta myös pilkkaa. Hän alkoi paeta näitten opettajien tunteja ja siitä seurasi myös äidin pilkkaamista, joka toimi samassa koulussa. Kotona poika ei päästänyt äitiä silmistään.

Jossakin vaiheessa myös äiti savustettiin tuosta työpaikasta ja perhe oli muuttanut toiselle paikkakunnalle, kaupunkiin.

18-vuotiaana sai poika työpaikan siivousfirmasta, mutta heikon terveytensä (allergioitten) vuoksi joutui jättämään paikan. Ehkä vuotta myöhemmin hän pääsi paikallisen lehden lähettiautoa ajamaan - ja oli siinä työssä kiitettävästi 7-8 v. Tyttöystävän kanssa asuivat pienessä 26 neliön asunnossa.

Tyttöystävä joutui työssään näkemään autistisia ja asperger-lapsia. Hänen mielestään pojassa oli samoja piirteitä. Poika pääsi tutkimuksiin 23-vuotiaana ja tutkimustyötä tekevä tohtori totesi hänessä olevan selvät asperger-ihmisen piirteet. Paperiin merkittiin, että hän tarvitsee kirjallisten hakemusten tekemiseen ja muuhunkin avustajan. Tutkimusten jälkeen työpaikka lähti alta taloudellisten syitten vuoksi.

Poika opiskeli ylioppilaaksi iltalukiossa ja suoritti monia tietotekniikan kursseja, mutta aloitekyvyn ja hitauden vuoksi jäi hakijoitten joukossa aina ulkopuoliseksi.

Te-toimisto käski jokaisen harjoittelujakson jälkeen itse etsimään työpaikkaa, mutta ei antanut tukihenkilöitä.

20-vuotta poika on asunut toisella paikkakunnalla toisen As-ihmisen kanssa, joka on saanut eläkkeen, mutta poika ei ole saanut, koska "näyttää" normaalilta.

Äiti on yrittänyt mennä mukaan ja auttaa, mutta on saanut kylmää vettä korvilleen, kun poika on "täysikäinen".

Ihailen kovasti nuorta miestä, joka on kokenut suolisto- ym. allergiasairauksiensa vuoksi isoja vastoinkäymisiä ja ihmisten nimittelyä "laiskaksi" jne.;  ja silti jaksanut elää terveellisesti, pyöräillen ja koiraa taluttaen. (Koira on lääkärin suosittelema)  Ihailen siksi, että poika ei ole sortunut juomiseen tai huumeisiin tai mihinkään rikoksiin. Vahvan uskonnollisen äidin rukousten kantamana poika selviää vastakin:  - toivottavasti.

Jos valtakunnassa olisi näitä ihmisiä varten erityisosaajien työpaikkoja tai etätöitä tai edes osapäivätyöpaikkoja, ehkä tällekin lahjakkaalle ihmiselle olisi helpompi elämä tässä ajassa. Pakottaminen, kurittaminen ja jatkuva rankaiseminen eivät ole kenellekään normaalillekaan sopivia tapoja työllistää, saati autistisille tai sairaille  tai jonkin aistin yliherkkyydelle altistuville henkilöille.

Tuotakin voisi päättäjäporukka miettiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Nyt on nykypäivänä niin raakaa meininkiä työpaikoilla. 1990-luvun lama hävitti sellaiset aputyöpaikat, joihin pääsi työ ja suorituskyvyiltään heikompi.

Ja työn tuottavuusvaateet..voi pojat, kieli vyön alla saat juosta.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Valma Luukka. Kiitos hyvästä ja ajankohtaisesta kirjoituksesta.

Tässä hieman lisätietoa:
HE 124/2017 vp:n kumoamiseksi on tehty kaksi kansalaisaloitetta. Ensimmäinen aloite löytyy tästä linkistä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730. Toinen aloite – nimeltään "Aidosti palkitseva aktiivimalli" – on tässä linkissä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810.

Otetaan tavoitteeksi, että ensimmäiseen aloitteeseen saadaan 200 000 allekirjoitusta, ja tuohon toiseen vaaditut 50 000 allekirjoitusta. Olen allekirjoittanut molemmat edellä mainitut aloitteet. Hyvä olisi, jos mahdollisimman moni allekirjoittaisi molemmat aloitteet.

Tämä toinen kansalaisaloite ei kilpaile yli 124 000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen kanssa, vaan uusi aloite nimenomaan tukee ja täydentää tuota aikaisempaa aloitetta ottamalla mukaan vapaaehtoistyön antamat mahdollisuudet.

HE 124/2017 vp:n päälle pitää laittaa kumoamispainetta kahden aloitteen voimalla, varsinkin kun ministeri jo valmistelee seuraavaa mallia, jossa työttömät velvoitettaisiin työnhakuun karenssin uhalla. Seuraavassa mallissa työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi lähtökohtaisesti, että työnhakija hakee työttömänä ollessaan keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Aidosti palkitseva aktiivimalli"
" esitämme puolestamme, että,,,aktiivimallin tilalle vahvistetaan ....laki, joka antaisi sen saman ..., jos hän työllistyy joko palkkatyöhön tai sovittuun vapaaehtoistyöhön tai muuten osoittaa aktiivisuuttaan HE 124/2017 mukaisesti. "

Vapaaehtoistyötä ei missään tapauksessa voi hyväksyä aktiivisuuden osoitukseksi. Sehän olisi aivan mahdoton kalina mikä siitä tulisi jos orjatyö ilman palkkaa hyväksyttäisiin virallisesti. Kun palkallisia työpaikkoja on rajoitetusti olisi erittäin helppoa väittää palkatonta orjatyötä ainoaksi mahdolliseksi kun valitaan keinoja miten sanktioilta vältytään, siis opposition mielestä. Tuollaiseen vipuun ei missään tapauksessa saa mennä. Opposition esitykset tulee jättää omaan arvoonsa ja hoitaa valtakunnan asioita vastuullisesti ja siten että vielä ensi vuosikymmenelläkin meillä on mahdollisuuksia maksaa työttömyystukia.

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Kannatin ekaa!Kiitos ymmärtämisestä!

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Valma. Miksi kannatit vain ekaa. Siinä jo on vaadittu määrä kannattajia. Toisessa aloitteessa ei pelkästään vaadita HE 124/2017 vp:n kumoamista vaan siinä esitetään vaihtoehtoisia ratkaisumalleja. Tämä toinen kansalaisaloite - https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810 - ei kilpaile yli 124 000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen kanssa, vaan uusi aloite nimenomaan tukee ja täydentää tuota aikaisempaa aloitetta ottamalla mukaan vapaaehtoistyön antamat mahdollisuudet.

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka Vastaus kommenttiin #7

Oli niin pitkä seloste, että luen toiste, kun ehdin. Laitan sitten nimen.

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka Vastaus kommenttiin #7
Pekka Pylkkönen

Pakko on hemmetin hyvä motivaattori. Se on pitänyt ihmisen lajina elossa satoja tuhansia vuosia.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.P:"Pakko on hemmetin hyvä motivaattori."

Toki voi auttaa, jos 3000€n ansiosidonnaiselta uhataan pudottaa tm-tuelle, mutta entä jos olet jo sillä tm-tuella? 5%n pudotus siihen ei pakota ketään yhtään mihinkään ja se on niillä tiedossa, jotka tämän "aktiivimallin" ovat lanseeranneet.
Byrokratia lisääntyy, sossutätien työt lisääntyy, paperien pyörittely lisääntyy. Työttömyyden vähentämisen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, vaan tarkoituksena vaan pudottaa sos.menoja. Toki siinäkin uskoakseni erehdytään raskaasti.
PS ei iso rasti. Pomon luokse vaan ja toteat, nyt riitti. Sen jälkeen sulla on kaikki edut joiden perään olet täällä katkerana huudellut.

Toimituksen poiminnat